Hållbarhet i inköp – från strategi till verklighet
Hållbarhet har blivit en central fråga för många organisationer, men för att få verklig effekt behöver hela inköpsprocessen genomsyras – från strategi till dagligt arbete.
Genom att skapa strukturer och system som stöttar hållbara beslut kan vi göra det enklare att välja rätt. Samtidigt finns det stora utmaningar – från att hantera förändringsledning till att säkerställa kvalitativ data. Här går vi igenom hur inköp kan bidra till en mer hållbar framtid och hur vi tillsammans kan ta steg i rätt riktning.
Tre stora trender skapade förändring inom inköp under förra året: AI, effektivisering och hållbarhet.
Hållbarhet i fokus
Kompetensområdet behöver nu breddas för att inkludera kunskap om hållbarhetsrapportering för att möta CSRD-direktivet. Det handlar inte längre enbart om att hålla nere kostnader – man måste även väga in miljömässiga och sociala aspekter i inköp.
Glädjande nog ser vi i undersökningar att 84% av företagen redan har hållbarhetskrav i sina upphandlingar, vilket skapar bättre möjligheter för dialog och utveckling tillsammans med leverantörer.
Att skapa hållbara inköpsprocesser handlar om att tänka långsiktigt. Eftersom ungefär 60% av ett företags kostnader ofta är kopplade till inköp finns stora möjligheter att styra dessa resurser i en mer hållbar riktning. Samtidigt visar erfarenheten att optimerad resursanvändning ofta leder till både kostnadsbesparingar och minskad miljöpåverkan – det är två sidor av samma mynt.
Webbinarium: Hållbara inköp på agendan - sätt riktningen för 2025
Tre viktiga steg - från strategi till handling
Data, AI och framtidens inköpssystem
För att hållbarhetsarbetet ska fungera krävs en grundläggande faktor: kvalitativ data. Utan rätt data kan vi varken fatta informerade beslut eller följa upp våra mål. Här spelar AI och digitala assistenter en allt större roll, men de är helt beroende av att rätt information finns på plats.
Med andra ord – skit in, skit ut.
Utan en genomtänkt strategi kring datainsamling blir analysen och besluten bristfälliga. Det är därför avgörande att arbeta med datakvalitet och system som stödjer användarna på ett intuitivt sätt.
Guided buying
För att underlätta hållbara inköp behövs smarta lösningar. Guided buying innebär att beställare får hjälp att välja produkter och tjänster som uppfyller hållbarhetskraven.
Genom att endast ta in kataloger och leverantörer som uppfyller hållbarhetskriterier, skapa styrning kring vem som kan köpa vad och möjliggöra jämförelse av produkter utifrån hållbarhetsparametrar blir det enklare att skapa strukturer som gör det enkelt att göra rätt och svårt att göra fel.
Digitalisering och e-fakturor
Ett annat viktigt steg på vägen mot hållbara inköp är digitalisering. Att använda e-order och e-faktura bidrar till minskad miljöpåverkan samtidigt som det effektiviserar administrationen. Automatiserade processer minskar manuell hantering, vilket frigör tid och minskar stress för medarbetarna.
Hållbarhetsarbetets “varför”
En av de största utmaningarna i förändringsarbetet är att skapa en kulturförändring. Att etablera nya arbetssätt kräver tid och engagemang. För att lyckas behöver vi utgå från ett tydligt varför – att arbeta med hållbarhet handlar ju inte enbart om att uppfylla regleringar eller spara pengar, utan om att bidra till en bättre framtid för alla.
Är ni redo att gå från strategi till handling? Börja med ett inköpssystem som ger er förutsättningarna för hållbara inköp.